dans in de zorg

Door middel van dans als therapie wordt het accent gelegd op het bevestigen van de identiteit en wat er (nog wel) mogelijk is. Daardoor worden er positieve krachten vrijgemaakt.

dans in de zorgErvaringen dans in de zorg

Voor Trivium Meulenbelt Zorg heb ik een maatwerkprogramma “Levensdans” georganiseerd. Er waren gemiddeld 7 bezoekers aanwezig. Vooral mensen die zich soms eenzaam en neerslachtig voelen werden uitgenodigd. Ook zijn mensen uitgenodigd waarmee vooral non verbaal gecommuniceerd kon worden en die duidelijk plezier hadden in muziek en dans. We maakten gebruik van klassieke muziek, eenvoudige teksten en verbeeldingen zoals een vlinder, water of een herfstblad. We zaten met zijn allen in een cirkel en de bewegingen vonden plaats vanuit de rolstoel. Elke bijeenkomst had een thema. Zoals “lente, of dankbaarheid”. Er is geen enkele prestatiedrang. Samen met de begeleiding zagen we dat Levensdans identiteitsbevestigend is en tot een hogere zelfwaardering leidt. We merkten dat mensen in het “hier en nu” kwamen. En dat er genoten werd van het samenzijn.

Voor de Twentse Zorgcentra heb ik individueel gedanst met bewoners. Meestal op hun eigen vertrouwde kamer. Ik sluit aan bij de beweging die er nog wel mogelijk is. Voor de een was dat vanuit een rolstoel, voor de ander kleine herhalende passen op de plaats.

Graag vertel ik meer over deze ervaringen en mogelijkheden. Neem gerust contact met mij op