Dans, een medicijn?

Onlangs zag ik een filmpje van een balletdanseres* die de ziekte dementie heeft. Indrukwekkend om te zien wat de herinnering aan muziek doet. Steeds meer wordt dans als medicijn gezien. Kennelijk roept het woord ‘medicijn’ iets in me op.

Het positieve effect van dans is al ruim bewezen. Ook is steeds meer aandacht voor dans met mensen met bijvoorbeeld Dementie of Parkinson.

Voor een grote zorginstelling heb ik vóor Coronatijd “Levensdans” georganiseerd.

hogere zelfwaardering

Er waren gemiddeld 7 trouwe bezoekers per keer aanwezig. Vooral mensen die zich soms eenzaam en neerslachtig voelen werden uitgenodigd. Ook zijn mensen uitgenodigd waarmee slechts non verbaal gecommuniceerd kon worden en die duidelijk plezier hadden in muziek en dans. We maakten gebruik van klassieke muziek, eenvoudige teksten en verbeeldingen zoals de zon, een vlinder, of een vallend herfstblad. We zaten met zijn allen in een cirkel. Elke bijeenkomst had een thema. Zoals “lente, of dankbaarheid”. Er was geen enkele prestatiedrang. Samen met de begeleiding zagen we dat Levensdans identiteitsbevestigend is en tot een hogere zelfwaardering leidt. We merkten dat mensen in het “hier en nu” kwamen. En dat er genoten werd van het samenzijn.

Danstherapie lijkt steeds meer aandacht te krijgen. Wellicht mede door versterkt door de aandacht voor dans door prof. dr. Erik Scherder op televisie.

Eind vorig jaar is de eerste groepscursus ‘dans de 7 helende krachten in jezelf’ gestart. Wat ik zag, is dat de deelnemers in het begin wat voorzichtig waren. Het is even wennen. Maar als je je steeds meer durft over te geven aan dat wat zich in jezelf voordoet en graag in beweging wil komen, dat is toch een overwinning op jezelf. Gevoelens toelaten, prettige en onprettige. Sommige gevoelens kunnen diep en vast zitten.
In de danstherapie gaan we er nooit te diep in, we raken het slechts even kort aan waardoor het kan gaan stromen. Een korte innerlijke aanraking, kan al veel in beweging zetten.

Sinds ik over een eigen grotere ruimte beschik, geef ik ook individuele danstherapie.

wordt het vergoed?

Die vraag krijg ik wel eens. De danstherapie die ik geef wordt niet vergoed. Ik heb bewust voor de danstherapie methode Querido gekozen vanwege de visie waarin de mens als geheel staat centraal. Ja, dans is een geweldig medicijn, hoewel ik het meer zie als levenskunst. Een helende vorm die geschikt is voor iedereen. Je hoeft geen patiënt te zijn. De methode Querido is gericht op de mens als geheel en niet op symptomen, aandoeningen en ‘etiketten’.

Ik besteedt veel aandacht aan vertrouwen en rust. De sessies die ik geef duren ca. 1.5 uur.
Het is ook niet voor niets dat Bernhard Wosien (grondlegger Meditation des Tanzes – Sacred Dance) zegt: “Nergens anders wordt de mens zo in zijn totaliteit aangesproken als in de dans.”

Meer lezen over danstherapie  bij Zonne-Wende?

Je bent van harte welkom voor een kennismakingsessie / intakegesprek. Want op basis daarvan kun je bekijken of het iets voor je is. Als je wilt, maken we daarna een passend voorstel op basis van jouw wensen, mogelijkheden en budget. Danstherapie is maatwerk, is mensenwerk.

Wie weet, tot gauw!

hartelijke groet, Jeaneth

*Linkje naar de balletdanseres