dans als therapie

This post is also available in: Deutsch

Positieve krachten in jezelf activeren voor herstel en balans. Dans in de zorg….

Danstherapie Twente: positieve krachten activeren 

Ieder mens heeft een positieve en gave kern. Door teleurstellingen en ingrijpende ervaringen komt op die gave kern een laag met negatieve, belemmerende gevoelens te liggen. In de loop der jaren bedekken we die laag (bewust of onbewust) weer met een ‘glanzend laagje lak’. Want stel je voor dat je laat zien wie je werkelijk bent! We kunnen zelfs gaan geloven dat dit laklaagje is wat we werkelijk zijn.

Zo raken we langzaam verwijderd van onze kern, wie we werkelijk zijn.

Doel: Ik-versterkend

Al dansend worden we stap voor stap van diepere (ziels-) verlangens bewust gemaakt. Zo kun je weer terugkeren naar je oorspronkelijke Ik,  je ware Zelf. Daardoor komen positieve krachten in je vrij. En kan er meer rust, levensvertrouwen en levensblijheid ontstaan.

Dans in de zorg

Voor zorginstellingen stel ik graag een maatwerkprogramma op. Lees mijn ervaringen en ga direct naar de pagina “dans in de zorg

Methode Querido

De basis van deze methode is de gedachte (en het gevoel) dat de mens in wezen goed en zuiver is. Een creatie van het Goddelijke, de Levensbron, of hoe men de Schepper van de schepping ook maar noemen wil.
In de danstherapie gaan we weer terug, om weer “jezelf” te worden. Gedrag kun je veranderen, je ware wezenskern is zichzelf en is uniek.

“Het Ik is dat deel van onszelf, dat Echt is, dat rechtstreeks uit de Bron komt en waar niets op- of aangeplakt of afgehaald moet worden om het iets anders te doen lijken dan het is. Dat gebeurt namelijk vaak omdat we geaccepteerd willen worden of omdat we denken dat we dan meer ‘waard’ zijn. Ieder mens heeft zijn eigen unieke onvervormbare waarde en die is altijd honderd procent.”
Charlotte Querido, psychiater

Voor wie is dans als therapie geschikt?

Eigenlijk is het voor iedereen geschikt. Geschikt voor jong en oud, lenig of minder soepel. Je bent niet je aandoening.
Het accent ligt op wie jij bent en wat er (nog wel) mogelijk is.
Wat er voor jou toe doet. Wat jou in de weg staat om meer jezelf te zijn en het leven te kunnen leiden zoals je dat werkelijk wilt. Ook al heb je klachten en aandoeningen.

Eenvoud staat centraal

Eenvoud in beweging geeft rust, verdiept en stimuleert om grenzen te verleggen. Het brengt lichaam en ziel bijeen. Zo kan een “grotere” verbinding ervaren worden, waardoor je eigen ik-kracht gevoeld wordt. Je komt steeds weer terug bij een zuiver middelpunt, in jezelf.
Het laat je ervaren wat je doet in het hier en nu.

Opbouw van een sessie 

Elke sessie heeft een thema en duurt ongeveer 2 uur. Vrije expressie en vaste structuur wisselen elkaar af. Soms verstild naar binnen, soms energiek naar buiten gericht, of sociaal samen delend. Als danstherapeut dans ik natuurlijk zelf mee. Elke sessie heeft een vaste opbouw.

Basis van danstherapie Twente

Ik ben o.a. opgeleid tot Danstherapeut methode Querido aan Artez Hogeschool voor de Kunsten en tot docent Meditation des Tanzes-Sacred Dance aan het Ausbildungsinstituut van Friedel Kloke-Eibl in Duitsland.

Nieuwe groep start 2022

Vanaf januari 2022 start een nieuwe danscyclus Dans als therapie in Vriezenveen. Voor aanvang vindt met elke deelnemer een kennismaking-intakegesprek plaats. Heb je belangstelling of wil je er meer over weten? Neem dan contact met mij op.

“Met de dans raak je dus aan het diepste van het menselijk bestaan, aan de oergrond. Daar is het oerritme van het leven. Heb je daarvan ook maar het geringste ervaren, dan heb je iets van je oorspronkelijke wezenskern, je werkelijke IK, te pakken. En daar staat de volle levensstroom uit de Levensbron op gericht. Vanuit het Ik is de genezende stroom voelbaar. Je staat in het volle licht. Ook als is dat in het begin maar een klein straaltje…dat geeft niet.”
Charlotte Querido, psychiater

Misschien vind je deze links interessant:

Mijn persoonlijke weg in de dans lees je in mijn biografie.
Een video van Universiteit Nederland:  Kun je een depressie wegdansen?