het dansende brein Erik Scherder

Waarom is dansen zo goed voor je? Wat gebeurt er in ons brein als we dansen?

 

Hoewel ik vrij (zonder structuur) dansen heerlijk vindt, heb ik toch het idee dat dansen binnen een structuur van een choreografie, een specifiek beroep op me doet. In ieder geval zo ervaar ik dat tijdens Meditation des Tanzes-Sacred Dance.

Het doet een beroep op me om met mijn volle aandacht “wakker” te blijven in het hier-en-nu. Want gedachten kunnen overal zijn.
In het begin had ik er best moeite mee om de structuur aan te leren. Totdat ik ontdekte dat het niet om de prestatie gaat, maar om de weg die ik in dit proces van aanleren met mezelf aanga. Nu weet ik hoe belangrijk structuur is. Het “houdt me bij elkaar” zeg ik wel eens.
Ik vond een interessant artikel……

Pasjes leren geeft zelfvertrouwen  (bron “10 redenen om vandaag nog te dansen”. Lees volledige artikel: Psychologiemagazine)

“Oefening baart kunst – zelfs de grootste stuntel kan een paar danspassen leren. En dat blijkt gunstig voor het zelfvertrouwen. Niet alleen maakt dansen ons fysiek sterker en soepeler, waardoor we ons beter gaan voelen over onszelf, het geeft ook een mentale boost.

Psychologen noemen dit effect self-mastery: als het ons lukt iets te leren met een doel voor ogen, ervaren we ook meer controle op andere vlakken. Die positieve ervaring breidt zich uit naar andere gebieden van ons leven.”

Dansen verbetert je stemming – je raakt minder gestrest – het maakt je slimmer – het houdt je jong.

Mensen die regelmatig danspassen oefenden, vonden sneller het antwoord op vragen waarvoor je gerichte stappen moest zetten, zoals wiskundige vraagstukken.

In 2019 ontdekten Braziliaanse onderzoekers dat bij het regelmatig oefenen van danspassen verschillende hersengebieden beter gaan samenwerken. Het volume van de hippocampus, maar ook de daar aanwezige grijze stof (zenuwcellen) en witte stof (de verbindingen tussen de cellen) namen toe, en dat leidde onder meer tot een beter geheugen en meer focus.

Hier enkele kijktips:

Prof. Erik Scherder : wat doet dansen met je?

Prof. Susan van Hooren : kun je een depressie wegdansen?

Naast Meditation des Tanzes geef ik ook Danstherapie & coaching. In de cursus “de 7 helende krachten” is er afwisseling tussen vrije dansen en dans in structuur.

Lieve groet,
Jeaneth