Het dansende brein Erik Scherder

Waarom is dansen zo goed voor je brein? Wat gebeurt er in ons brein als we dansen?

Het dansende brein Erik Scherder

Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie,  geeft op maandag 31 mei 2021 om 21.30 uur op NPO 1 hierover een presentatie.

Hoewel ik vrij (zonder structuur) dansen heerlijk vindt, heb ik toch het idee dat dansen binnen een structuur van een choreografie, een specifiek beroep op onze hersenen doet. In ieder geval zo ervaar ik dat tijdens Meditation des Tanzes-Sacred Dance.

Het doet een beroep op me om met mijn volle aandacht “wakker” te blijven in het hier-en-nu. Want gedachten kunnen overal zijn. In het begin had ik er best moeite mee om passen aan te leren. Totdat ik ontdekte dat het niet om de prestatie gaat, maar om de weg die ik in dit proces van aanleren met mezelf aanga. Nu weet ik hoe belangrijk structuur van passen is.  Ik vond een leuk artikel……

Pasjes leren geeft zelfvertrouwen  (bron: Psychologiemagazine)

“Oefening baart kunst – zelfs de grootste stuntel kan een paar danspassen leren. En dat blijkt gunstig voor het zelfvertrouwen. Niet alleen maakt dansen ons fysiek sterker en soepeler, waardoor we ons beter gaan voelen over onszelf, het geeft ook een mentale boost.

Psychologen noemen dit effect self-mastery: als het ons lukt iets te leren met een doel voor ogen, ervaren we ook meer controle op andere vlakken. Die positieve ervaring breidt zich uit naar andere gebieden van ons leven.”

Dansen verbetert je stemming – je raakt minder gestrest – het maakt je slimmer – het houdt je jong.

Ik ben benieuwd naar verdere inzichten.
Daarom ga ik kijken naar Het dansende brein Erik Scherder. Jij ook?

Natuurlijk kan ik, net als velen van jullie, niet wachten om weer samen te dansen.

Jeaneth