Ik en mijn lichaam


Onlangs was het de dag van de Vriendschap. Een van de grootste inzichten die ik heb ontdekt was….aaahhhh ik heb een lichaam! Na jarenlang gesprekstherapieën gevolgd te hebben kwam ik in mijn zoektocht terecht bij een lichaamsgericht therapeut. Mijn hulpvraag was: hoe kan ik leren voelen…

Ik vond het superspannend. Ze zei “ga maar op die behandeltafel liggen”. Oh God, dacht ik, straks….straks….straks. Ik had namelijk geen idee wat er ging gebeuren.
Omdat ik ergens wist dat ik hier op het juiste adres was, heb ik me toch maar overgegeven. En gelukkig maar. Ik vertrouwde haar.
En ja hoor, ‘de mens lijdt het meest aan het lijden dat hij vreest.’
Natuurlijk wist ik dat ik een lichaam heb. Maar oh wat heb ik er niet naar geluisterd.

Ik ben niet mijn lichaam, ik woon er in. Dit is mijn huis, dit is mijn instrument. Hiermee heb ik het te doen in mijn leven. Dus kan ik er maar beter vriendschap mee sluiten.

een nieuw maatje

Het werd de allerbelangrijkste vriendschappelijke relatie die ik in mijn leven heb: ik en mijn lichaam. Mijn maatje.

De een zal dunner of langer willen zijn, krullend haar of stijl haar willen hebben. Voor mij was het dat ik graag een lichaam wilde hebben wat niet zo onrustig is. Het voelde alsof ik continu onder “chaos stroom” stond. Ik kan het niet goed beschrijven.

Stap voor stap leerde ik mijn nieuwe maatje kennen. Eigenlijk ontdekte ik dat ik elk moment een belangrijke keuze heb:

Ga ik een liefdevolle vriendschapsverhouding aan met mijn lichaam, of zie ik het als een last die ik met me meedraag? Wat laat ik allemaal toe?

blijvende aandacht

Met mijn “chaos stroom” ben ik in een soort van communicatie gegaan. Wat heeft het mij te zeggen? Ik ging herkennen en jaren later erkennen dat er ook talenten in verborgen liggen waar ik iets mee wilde gaan doen. Hierdoor ontstaat er steeds meer acceptatie van en vertrouwen in mijn lichaam. Het lichaam is zo’n waardevol instrument om je klanken te bespelen.

Mijn lichaam is een soort van “heilige ruimte” geworden, die ik mag, ja zelfs moet, koesteren!
Het vraagt om blijvende aandacht. Net als een stenen of houten huis waarin je woont. Dat verzorg je ook continu.

In coaching zet ik soms een playmobil poppetje op tafel. En vraag ik de client om eerst 10 negatieve opmerkingen te maken over het poppetje en daarna 10 positieve opmerkingen. Je voelt direct het verschil in je lichaam.

zelfhelende vermogen

Naast gesprekscoaching begeleid ik holistische (lichaamsgerichte / energetische) coaching.
Ik geef geen behandelingen en behandel geen klachten. Het is mijn intentie een bijdrage te leveren aan het zelfhelende vermogen van de mens.
In dit artikel beperk ik me tot coaching. Want dans heeft natuurlijk ook een grote invloed op je lichaam.

kromme tenen

Als ik in mijn praktijk benoem dat mensen alleen hun schoenen uit hoeven te doen, zeggen ze vaak “let maar niet op mijn voeten, ik heb kromme tenen, ik heb een gat in mijn sok, ik heb zweetvoeten, mijn voeten staan scheef….

Wat is de relatie tussen jou en je tenen? Kunnen je voeten je maatje worden? Ze dragen jou de hele dag en geven jou de mogelijkheid je plek in te nemen en voor jezelf te gaan staan.

zelfacceptatie

Het is net als dat playmobil poppetje. Let eens op je communicatie met je maatje, met elk deel van je lichaam. Een belangrijke stap naar zelfacceptatie is herkenning. Herken dat je een lichaam hebt en ga de momenten herkennen hoe bewust jij ermee omgaat. En kijk dan nog eens naar de keuze die je hebt.

Je kunt je ook heerlijk laten verzorgen met een massage, een schoonheidsbehandeling, met mooie nieuwe kleren, een gezonde maaltijd.
Wat ik eraan wil toevoegen is dat een liefdevolle vriendschapsrelatie met je lichaam een duurzame bijdrage levert aan je geluk, respect, zelfacceptatie en gezondheid. Een prettige bijkomstigheid is, dat je daardoor ook op een nieuwe manier naar andere mensen gaat kijken.

Een ding is zeker, het lichaam is jouw huis waar je in woont…zolang je hier op aarde leeft. Punt!

liefs, Jeaneth