sacred dance

sacred dance overijssel

Meditation des Tanzes – Sacred Dance…

Dansen naar bewustwording

Of een dans nou snel of langzaam is, vrolijk of ingetogen. Daarin een stille plek in jezelf leren vinden. De dans kan een weg in bewustwording zijn om meer tot jezelf te komen.

Elke dans kent een eigen choreografie met een universele symboliek. Er zijn verschillende muziekstijlen, bijvoorbeeld klassiek, Keltisch, eigentijds en Taizé.

De nadruk ligt niet op prestatie of het perfecte plaatje. Goed of fout bestaat niet, je kunt telkens opnieuw beginnen. In het hier en nu, zonder oordeel.

Universeel

Sacred duidt op ‘heilig’ vanuit een universele visie dat ieder mens een gave kern in zich heeft. En vanuit deze kern is verbonden met andere mensen en dat wat er persoonlijk voor ieder meer is in het leven. Heilig betekent ook heilzaam-helend.

Sacred Dance Overijssel

Jeaneth de Witte is docent Meditation des Tanzes-Sacred Dance en opgeleid aan het Instituut van Friedel Kloke-Eibl. Zij geeft deze dans in Enschede, Markelo (bij Zutphen, Deventer) en in Almelo. Daarnaast geeft zij op uitnodiging dans op locatie.  

sacred dance overijsselChoreografie en ontstaan

Grondlegger van de dans is prof. Bernard Wosien (1908-1986). Hij ontwikkelde Meditation des Tanzes – Sacred Dance. Hij was balletmeester, balletdanser en choreograaf. Hij studeerde o.a. theologie en kunstgeschiedenis.
Friedel Kloke-Eibl was zijn leerlinge en naaste medewerker. Zij heeft deze dans wereldwijd verder ontwikkeld. Rondom een middelpunt, dansen wij choreografieën van Bernard Wosien, Friedel Kloke-Eibl en Saskia Kloke.
Link naar instituut: Meditation des Tanzes – Sacred Dance.
Link naar youtubekanaal

Meditation des Tanzes – Sacred Dance Nederland: (flyer)
NEDERLAND MdT 2020

“Het instuderen van een dans is de diepste vorm van herinnering. Hier wordt de mens in zijn hele wezen uitgedaagd. Hij vindt hierbij uiteindelijk zichzelf, maar ook de ander, zijn groep, zijn medemens. Dans is voor hem een middel tot zelfverwerkelijking. Niet in de laatste plaats drukt de mens pure vreugde en gelukzaligheid in de dans uit. Dit geeft hem glans en bevlogenheid in het vieren van zijn leven.”
Bernhard Wosien