sacred dance

This post is also available in: Deutsch

sacred dance twente overijssel

over Meditation des Tanzes – Sacred Dance…harmonie, vreugde en stilte vinden.

Bewustwording

Verbonden in de cirkel kunnen we harmonie, vreugde en stilte vinden. Meditation des Tanzes – Sacred Dance kan een weg in bewustwording zijn om meer tot jezelf te komen. Elke dans kent een eigen choreografie met een universele symboliek.

De nadruk ligt niet op prestatie of het perfecte plaatje. Goed of fout bestaat niet, je kunt telkens opnieuw beginnen. In het hier en nu, zonder oordeel.

Achtergrond

Ik ben opgeleid tot docent Meditation des Tanzes – Sacred Dance aan het Ausbildungsinstituut van Friedel Kloke-Eibl in Duitsland. In 2019 heb ik onder haar leiding een Aufbaustudium afgerond. Regelmatig volg ik bijscholingen.

Interesse waar we (twee)wekelijks dansen? Kijk maar eens.

“De basis van Meditation des Tanzes – Sacred Dance is een zich constant afstemmen op het essentiële. Dans is een middel – een bemiddelaar – op het pad naar zelfkennis. We kunnen in dans uitdrukken wat ons ten diepste beweegt. Eigenlijk is Sacred Dance een manier van leven, een houding, niet alleen maar een doen.”
Friedel Kloke-Eibl

 

Balans – helende werking

Sacred duidt op ‘heilig’. Heilig betekent heilzaam-helend. Dans draagt bij aan mentaal, geestelijk, fysiek en sociaal welzijn.
Vanuit een universele visie, staat Sacred voor de gedachte dat ieder mens een gave kern in zich heeft. En vanuit deze kern is verbonden met andere mensen en een groter universeel bewustzijn.

Ontstaan Meditation des Tanzes – Sacred Dance

Grondlegger van de dans is prof. Bernard Wosien (1908-1986). Hij ontwikkelde Meditation des Tanzes – Sacred Dance. Hij was balletmeester, balletdanser en choreograaf. Hij studeerde o.a. theologie en kunstgeschiedenis.
Friedel Kloke-Eibl was zijn leerlinge en naaste medewerker. Zij heeft Meditation des Tanzes wereldwijd verder ontwikkeld.

Rondom een middelpunt, dansen wij choreografieën van Bernard Wosien, Friedel Kloke-Eibl en Saskia Kloke.

Link naar Ausbildungsinstitut Meditation des Tanzes – Sacred Dance

“Het instuderen van een dans is de diepste vorm van herinnering. Hier wordt de mens in zijn hele wezen uitgedaagd. Hij vindt hierbij uiteindelijk zichzelf, maar ook de ander, zijn groep, zijn medemens. Dans is voor hem een middel tot zelfverwerkelijking. Niet in de laatste plaats drukt de mens pure vreugde en gelukzaligheid in de dans uit. Dit geeft hem glans en bevlogenheid in het vieren van zijn leven”.

Bernhard Wosien

Docenten in Nederland

Meditation des Tanzes – Sacred Dance Nederland: (flyer)NEDERLAND MdT 2020