sacred dance

sacred dance jeaneth de witte twente

over Meditation des Tanzes – Sacred Dance…  stilte, harmonie en vreugde

bewustzijn

Al dansend in de cirkel -rondom een middelpunt- kunnen we stilte, harmonie en vreugde ervaren.
Je stemt je continu af op de essentie, het hier en nu. Meditation des Tanzes – Sacred Dance kan een weg in bewustwording zijn.

Elke dans kent een eigen choreografie met een universele symboliek. De structuur vindt haar oorsprong in de heilige geometrie. Een symbolentaal in beweging.

Het gaat niet om prestatie van het “kunnen” of het perfecte plaatje. Goed of fout bestaat niet, je kunt telkens opnieuw beginnen.

spiritualiteit

Sacred duidt op ‘heilig’. Heilig verwijst naar heilzaam-helend.
Vanuit een universele visie, staat Sacred voor de gedachte dat ieder mens een gave kern in zich heeft. En deze kern kent vele namen: het Licht, het Goddelijke, God of hoe jij de Schepper van het Leven ook maar wilt noemen. Hiermee zijn wij verbonden met een groter geheel.

alles is één

De natuur zit vol geometrische patronen: bekijk eens een ijskristal, een roos of zonnebloemhart, of een dennenappel. Ook onze cellen, ons DNA bestaan uit geometrische vormen. Evenals water en klanken. Het is de basis van de creatie in het universum. Een harmonieus geordende eenheid.

Meditation des Tanzes – Sacred Dance is een universele taal van gebaar en beweging. Als je danst gebeurt er iets in je. Een dieper gevoel van ‘zijn’ en verbondenheid kan je dan ook zomaar overkomen.

“De basis van Meditation des Tanzes – Sacred Dance is een zich continu afstemmen op het essentiële.
Dans is een middel – een bemiddelaar – op de weg naar zelfkennis.
We kunnen in dans uitdrukken wat ons ten diepste beweegt.
Eigenlijk is Sacred Dance een manier van leven,
een houding, niet alleen maar een doen.”
Friedel Kloke – Eibl

sacred dance Jeaneth

Ik ben opgeleid tot docent Meditation des Tanzes – Sacred Dance aan het Ausbildungsinstituut van Friedel Kloke-Eibl in Duitsland.
In 2019 heb ik onder haar leiding een Aufbaustudium afgerond. Regelmatig volg ik bijscholingen. Tevens ben ik 2e voorzitter van de internationale Dance-community/Beroepsvereniging.


instituut sacred dance Friedel Kloke-Eibl

Grondlegger van de dans is prof. Bernard Wosien (1908-1986). Hij ontwikkelde Meditation des Tanzes – Sacred Dance. Hij was balletmeester, balletdanser en choreograaf. Hij studeerde o.a. theologie en kunstgeschiedenis.
Friedel Kloke-Eibl was zijn leerlinge en naaste medewerker. Zij heeft Meditation des Tanzes wereldwijd verder ontwikkeld.

Rondom een middelpunt, dansen wij choreografieën van Bernard Wosien, Friedel Kloke-Eibl en Saskia Kloke.

links:
YouTube kanaal Friedel Kloke-Eibl

Opleidingsinstituut Meditation des Tanzes – Sacred Dance

Dance-Community Meditation des Tanzes – Sacred Dance

Tijdschrift Balance

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sacred dance jeaneth de witte